depressie volgens Pierre Capel

Professor Pierre Capel is emeritus hoogleraar experimentele immunologie en schreef in 2017 het boek ‘Het emotionele DNA, Gevoelens bestaan niet, maar ontstaan.’

Pierre ziet chronische stress als een hoofdrolspeler bij het ontstaan van een depressie. Stress uit het verleden blijft doorwerken via epigenetische processen waarbij functies veranderen waardoor een trauma tot in de volgende drie generaties kan blijven doorwerken.

Een andere hoofdrolspeler bij depressie is het immuunsysteem. Chronisch verhoogde ontstekingsprofielen kan veroorzaakt worden door een mechanische beschadiging of een microbiologische oorzaak hebben zoals bijvoorbeeld bacteriën, virussen, schimmels.  Verstoringen in het metabolisme en de darmflora kan tot depressie leiden. Net zoals tekorten in onze voeding waaronder zink, selenium, vitamine B11, B6 en B12

Deze systemen zijn met elkaar verbonden en werken op elkaar in. Stress beïnvloedt het metabolisme, de darmflora, het immuunsysteem en de hersenfuncties door veranderingen in zenuwcellen en neurotransmitters.

In Nederland slikt ongeveer 1 miljoen mensen antidepressiva. De gangbare antidepressiva werken slechts op een klein onderdeel van de processen die betrokken zijn bij depressie. De werking van deze medicijnen is voornamelijk gericht op het efficiënter gebruik van serotonine. Hoewel er wel degelijk vaak problemen zijn met serotonine en de andere monoaminen zijn deze problemen niet oorzakelijk maar het gevolg van disfuncties in andere gebieden.

Pierre Capel adviseert een holistische aanpak bij depressieve gevoelens. Pak de oorzaak van stress aan. Verwerk (jeugd)trauma’s. Ga dagelijks een uurtje ontstressen door sport, yoga of meditatie. Het via de huisarts laten bepalen van ontstekingsfactoren zoals CRP, IL-6 en TNFα en het opsporen van eventuele vitaminen en mineralen tekorten. Een tandarts kan je gebit nakijken op ontstekingen. Goede voeding is een must onder meer omdat tryptofaan als bron van serotonine alleen uit voeding kan komen. En eet zo min mogelijk rommel (let op E-nummers) waardoor je darmfunctie en darmflora van slag kan raken.